Warto posmakować potrawy kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Znacznej większości z nas jednoczy się tylko z pierogami (jakie są niezmiernie doceniane na całym globie), schabowym, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak tradycyjnych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to jedynie pożywienie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Restaurants in Main Market Skupmy się jednakże jeszcze raz na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak de facto niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film