Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu legendarnych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Doskonała serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W najwyższym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w istocie lubią jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest oczywiście spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnorodnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być przyzwoicie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niezwykle urozmaicona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że urzeknie ono głębią smaku oraz aromatu.