Dobra restauracja włoska Kraków

Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród szerokich wariantów, które daje kuchnia z Europy na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.

Typowe włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Podstawowe włoskie potrawy

Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. czytaj Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.

Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, minestrone i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film